Page 10 - Bloemen en planten
P. 10

Arborisico nr. 1
REPETERENDE BEWEGINGEN
REPETERENDE BEWEGINGEN ZIJN ZICH STEEDS HERHALENDE BEWEGINGEN MET DE HAND OF ARM. ALS JE VAAK DE ZELFDE BEWEGING MAAKT, DAN KAN DAT EEN RISICO VOOR JE GEZONDHEID VORMEN. JE KUNT LAST KRIJGEN VAN JE SPIEREN OF GEWRICHTEN.
In de bloemen- & plantenbranche komen repeterende bewegingen vaak voor. Denk aan het snijden, knippen en schoonmaken van stelen, of bijvoorbeeld bloembinden. Repeterende bewegingen helemaal voorkomen is lastig. Maar je kunt je wel wapenen tegen de gevolgen ervan. Hoe doe je dat? Lees verder voor de antwoorden.
1-2-3
Organiseer je werk handig
Je kunt de belasting van je lichaam als gevolg van repeterende bewegingen verminderen door activiteiten zoals snijden, knippen en binden af te wisselen met minder belastende werkzaamheden zoals verkoop of administratie. Ook regelmatig pauzeren om de armen en schouders rust te
gunnen is een goede oplossing. Dit is vooral goed te doen wanneer je met meerdere mensen tegelijk in de winkel staat. Is dat niet het geval, maak dan het gevaar van overbelasting van je lichaam door repeterende bewegingen bespreekbaar. Misschien weet je werkgever andere oplossingen waarmee je eventuele problemen kunt voorkomen.
Richt je werkplek handig in
Zorg dat alles wat je voor je werk nodig hebt binnen handbereik is. Regelmatig diep bukken en ver reiken kun je bijvoorbeeld voorkomen door de potaarde of andere artikelen die je nodig hebt op de zelfde hoogte te plaatsen als je werkblad. Ook kan je er voor kiezen om een bak te gebruiken
    2
    8   9   10   11   12