Page 16 - Bloemen en planten
P. 16

Arborisico nr. 4
WAT ALS HET WERK ZWAAR IS – EN BLIJFT?
STEL JE WERKT MET VEEL PLEZIER IN EEN BLOEMENWINKEL, JE GAAT ELKE DAG FLUITEND NAAR HET WERK, MAAR ALS JE HEEL EERLIJK BENT VIND JE DE WERKZAAMHEDEN TOCH WEL EEN BEETJE ZWAAR. DAT KAN, WANT NIEMAND ZAL BEWEREN DAT HET WERK NIÉT ZWAAR IS.
 Veel en vaak achter elkaar de zelfde bewegingen maken, lang moeten staan... op de pagina’s hiervoor hebben we de meest voorkomende arborisico’s al uitgebreid bij de kop gehad. Bij de besprekingen van de gezondheidsgevaren die loeren, hebben we ook de mogelijkheden opgesomd die je kunt inzetten om de risico’s zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Taakroulatie bijvoorbeeld, om zwaar werk met minder belastende werkzaamheden te mengen. Of werken met goed materieel, zoals scherpe snoeischaren en een ontbladermachine. Of werken aan een in hoogte instelbare werktafel. Goede hulpmiddelen zijn sowieso een uitkomst.
Niet iedereen is geholpen
Onderzoek wijst uit dat niet iedereen die het werk zwaar vindt aangepaste werkzaamheden kan verrichten of hulpmiddelen kan gebruiken.
Bijvoorbeeld omdat er geen of te weinig collega’s zijn met wie de taken kunnen worden afgewisseld. Of omdat die collega’s dat niet willen. Maar ook omdat er om welke reden dan ook geen middelen zijn om hulpmiddelen aan te schaffen.
Zo’n 20 tot 27 procent van de medewerkers in de bloemen- & plantenbranche zou in de categorie mensen vallen die geen gebruik kunnen maken van aangepaste werkzaamheden of hulpmiddelen. Wat kunnen zij dan wel doen?
Ga het gesprek aan
Het is lastig om bij je werkgever of collega’s aan te geven dat het werk je te zwaar wordt. Mogelijk ben je bang dat je om deze reden wordt ontslagen. Of je vreest dat je hierdoor gedoe krijgt met je collega’s. Toch is het verstandig om je wensen bespreekbaar te maken. Maar hoe pak je dat aan?
 8
    14   15   16   17   18