Page 31 - Bloemen en planten
P. 31

WAAROM EN HOE EEN LEERBEDRIJF WORDEN?
BBL- EN BOL-ERS KUNNEN PRAKTISCHE WERKERVARING OPDOEN BIJ EEN ERKEND LEERBEDRIJF. WIST JE TROUWENS DAT MEER DAN DE HELFT VAN DE BEDRIJVEN IN DE BLOEMEN- & PLANTENBRANCHE ZO’N LEERBEDRIJF IS? DAT IS NATUURLIJK NIET VOOR NIETS ZO.
Leerbedrijven zijn er niet alleen om BBL-ers of BOL-ers een mooie werkplek aan te bieden. Ze kunnen ook eigen personeel (verder) opleiden. Deze mogelijkheid brengt grote voordelen met zich mee. Zowel voor de werkgever als voor diens medewerkers. De werkgever werkt hiermee aan de vorming van deskundig personeel. De werknemer op zijn beurt verbreedt zijn blik, breidt zijn vaardigheden uit en ontwikkelt zich tot een ware professional en vakman. Dit motiveert enorm en maakt dat het werk ook in de toekomst aantrekkelijk blijft.
Registreren
Ondernemers in de bloemen- & plantenbranche die leerbedrijf willen worden, dienen zich allereerst te registeren bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB, www.s-bb.nl). Belangrijk is dat de ondernemer hierbij aangeeft voor welke opleiding hij erkenning wilt aanvragen. Binnen tien dagen na de registratie in het systeem (maar
doorgaans sneller) neemt iemand van S-BB contact op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek wordt goed gekeken wat de werkzaamheden zijn die binnen het bedrijf worden verricht en wat het bedrijf een leerling kan bieden. Dat levert uiteindelijk een definitieve opleiding op, waarbij te denken valt aan functies als medewerker bloembinden (MBO 2), vakbekwaam medewerker bloembinden (MBO 3) of filiaalmanager/ondernemer (MBO 4).
Registreren
In een leerbedrijf is de ondernemer of iemand anders met een leidinggevende functie de praktijkbegeleider. Deze persoon krijgt hiervoor een korte training in het begeleiden van leerlingen. Rond deze periode komt er ook iemand van S-BB op de zaak om te kijken of het bedrijf inderdaad een goede omgeving biedt voor de leerling. Is de praktijkbegeleider eenmaal ‘geslaagd’, dan is het bedrijf een leerbedrijf. Vervolgens is de tijd
9
 

   29   30   31   32   33