Page 41 - Bloemen en planten
P. 41

ZELF ONDERNEMER WORDEN, OOK IETS VOOR JOU?
DE CAO VOOR DE BLOEMEN-& PLANTENBRANCHE MAG DAN WEL VOORZIEN IN EEN CARRIÈREPAD VERDEELD OVER ZEVEN VERSCHILLENDE FUNCTIES, MAAR ER IS NATUURLIJK NÓG EEN MOGELIJKE CARRIÈRESTAP: ZELF ONDERNEMER WORDEN. HOE DOE JE DAT?
Het past in het huidige tijdsbeeld. De stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Wie dit overweegt, doet er goed aan zich terdege voor te bereiden. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor het ondernemerschap, en ook niet iedereen is een goede manager of leidinggevende.
Ruimte voor nieuwkomers
Net als in veel andere sectoren slaat ook in de bloemen-& plantenbranche de vergrijzing toe. Veel ondernemers gaan met pensioen en dat schept ruimte voor nieuwkomers.
De werkgeversvereniging VBW heeft onder de noemer van een zogenoemde starterskit een “Praktische handleiding voor startende bloemisten” samengesteld. Deze publicatie is een must voor iedereen in de bloemen- & plantenbranche die voor zichzelf wil beginnen. De starterskit behandelt in veertien stappen de weg naar het zelfstandig ondernemerschap. Te beginnen met “Stap 1, Oriëntatie en
voorbereiding”, om via “Stap 13, De start!” te eindigen met “Stap 14, Hoe gaat het met mijn onderneming in vergelijking met mijn collega’s in de branche?”.
Leerzaam
De starterskit is een leerzame handleiding die bovendien veel handige tips van ervaren bloemisten bevat en adressen van nuttige websites. Waar moet je op letten, welke vergunningen zijn vereist, wat is goede huisvesting en heel veel meer.
Het voert te ver om de precieze inhoud van het 34 pagina’s tellende boekwerkje hier goed samen te vatten. Het beste is het daarom het boekje zelf aan te vragen of te downloaden. Dat kan via www.vbw.nu. Zoek onder “bedrijfsvoering” naar “starten”.
5
    39   40   41   42   43