Page 5 - Bloemen en planten
P. 5

ZAAIEN EN OOGSTEN
Zoals men zaait zo zal men oogsten, stelt een bekend Nederlands spreekwoord. Het is een oude volkswijsheid die aangeeft dat wie ergens in investeert, daar navenante opbrengsten voor terug krijgt. Dus investeer je veel, dan krijg je daar veel voor terug; investeer je weinig, dan zal dat in de toekomst waarschijnlijk ook niet veel opleveren.
De link tussen zaaien en oogsten en de bloemen- & plantenbranche is snel gelegd. Ook als het gaat om investeren. En dan bedoelen we investeren als werknemer in jezelf, of investeren als werkgever in je werknemers. Want ook hier geldt: zoals men zaait zo zal men oogsten.
Wist je dat mensen die ziek zijn en die vanuit hun ziekbed uitzicht hebben op groen sneller herstellen dan anderen die dit niet hebben? Je zou bijna denken dat mensen die werken in de
bloemen- & plantenbranche vanwege hun dagelijkse uitzicht zelf niet eens de kans meer hebben om ziek te worden. Zo werkt het helaas niet.
Werken met bloemen en planten is
leuk, maar het vergt investeringen om het werk ook voor langere tijd leuk te laten blijven. Of liever: om het werk zo mogelijk nóg leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan trainingen en opleidingen om jezelf verder te ontwikkelen. Om misschien zélf ooit nog eens zelfstandig ondernemer in de branche te worden. Of om je juist verder in je vak te bekwamen. Maar wie zijn of haar werk lang gezond wil kunnen uitvoeren, zal zuinig moeten zijn op zijn of haar lichaam. Het kan daarom ook nooit kwaad je te verdiepen in de arbo-regels en -middelen die het werk lichter maken. Net zomin als kennis hebben van duurzame inzetbaarheid, zodat je later ook als oudere nog goed uit de voeten kunt in de branche.
Deze Werk wijzer in de bloemen- & planten wordt je aangeboden door FNV Handel in samenwerking met FHKN. De inhoud van deze map biedt je oplossingen waarmee je met plezier en gezond in de branche aan het werk kunt gaan én blijven. Tot op hoge leeftijd.
Wij wensen je veel lees- en werkplezier!
1
 
   3   4   5   6   7