Page 51 - Bloemen en planten
P. 51

 Arbeidsvoorwaarden 3:
ZEGGENSCHAP OVER WERK EN WERKTIJDEN
EEN BELANGRIJKE VOORWAARDEN OM PLEZIER IN HET WERK TE HEBBEN ÉN HOUDEN, IS ZEGGENSCHAP OVER HET WERK EN DE WERKTIJDEN. HOE ZIT DIT IN DE BLOEMEN- & PLANTENBRANCHE? EN HOE STAAN DE WERKGEVERS HIER TEGENOVER?
Eerder in dit hoofdstuk hadden we het al over het afstemmen van werk en privé. Werken is leuk, maar het is wel belangrijk dat het thuis ook op rolletjes loopt. Een verstoorde balans tussen werk en privé is vaak een reden voor vroegtijdige uitval. Daarbij komt dat de maatschappij verandert. Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op familie als het gaat om bijvoorbeeld mantelzorg. Maar dan moet dat natuurlijk wel passen met het werk.
Onderzoek
Uit onderzoek van FHKN blijkt dat zeker de helft tot tweederde van de
werknemers in de bloemen- &
plantenbranche de mogelijkheid heeft om parttime te (gaan) werken. Mede hierdoor geeft vrijwel iedereen in de sector aan dat zij naast het werk voldoende tijd overhouden voor andere leuke dingen zoals hobby’s, vrienden en familie. Minder dan één op de tien werknemers zegt deze tijd niet te hebben.
Wanneer de medewerkers wordt gevraagd in hoeverre zij meer invloed zouden willen hebben op het zelf indelen van werktijd en verlof, blijkt dat vooral degenen onder 35 jaar de behoefte voelen om het werk soepeler af te kunnen stemmen op hun privé situatie. In het verlengde hiervan geeft tweederde van hen aan dat zij bij het
 7
 
   49   50   51   52   53