Page 54 - Bloemen en planten
P. 54

premie wordt geheven betaalt de werkgever minimaal 11,925 procent (zie voor meer informatie
www.pensioendetailhandel.nl).
De pensioenwereld is echter in beweging en over de betaalbaarheid van de pensioenuitkeringen is de laatste tijd veel te doen. Daar zal je vast over gehoord hebben. Dit is mede de reden waarom werkgeversorganisatie VBW en de nieuwe vakbond AVV in de cao hebben afgesproken een onderzoek uit te voeren naar de huidige pensioenregeling, ‘waarbij expliciet wordt gekeken naar mogelijke alternatieven’. Met name deze laatste toevoeging is van belang.
Het onderzoek is nog gaande en het is speculeren over de uitkomst, maar vakbond FNV houdt een stevige vinger aan de pols. De bond vreest dat de partijen zullen kiezen voor minder pensioeninleg in ruil voor meer loon. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is vooral een korte termijnoplossing en bovendien een sigaar uit eigen doos. De bond pleit daarom voor handhaving van een goede pensioenregeling. Mede omdat net als heel Nederland ook de bloemen- & plantenbranche vergrijst en dus veel mensen afhankelijk zijn van een goede pensioenregeling.
Eerder of later met pensioen?
Zoals gezegd gaat voor de meerderheid van de deelnemers aan het Pensioenfonds Detailhandel het
ouderdomspensioen op 67 jaar in. Wie wil kan ook eerder met pensioen. Maar later met pensioen kan eventueel ook.
Je kunt vanaf 55 jaar je pensioen in laten gaan. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van je pensioenuitkering. Hoe eerder met pensioen, hoe lager het pensioen. Dat is omdat jouw pensioen dan over een langere periode wordt uitgekeerd. Bovendien bouw je ook geen pensioen meer op zodra je met pensioen gaat.
Let wel op! Wil je eerder met pensioen gaan, dan dien je (uiterlijk) zes maanden voor de datum waarop je dit wil contact op te nemen met de Pensioendesk van het pensioenfonds.
Je kunt overigens voor je 67ste ook gedeeltelijk met pensioen. Je blijft dan in deeltijd werken en gaat voor het overige deel met pensioen. Je kunt overigens maar één keer kiezen om je pensioenuitkering gedeeltelijk te laten uitbetalen. Wanneer je 67 jaar oud wordt, stopt de (gedeeltelijke) pensioenopbouw en gaat je ouderdomspensioen (volledig) in.
Hiernaast is het ook mogelijk om je pensioenuitkering later in te laten gaan, maar niet later dan je 70ste verjaardag. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de Pensioendesk van het pensioenfonds.
Trouwen, samenwonen en meer?
Ga je trouwen, samenwonen of kies je voor een geregistreerd partnerschap?
10
 
   52   53   54   55   56