Page 56 - Bloemen en planten
P. 56

Arbeidsvoorwaarden 5:
NOG ENKELE HETE HANGIJZERS
DE IN JUNI 2015 AFGESLOTEN CAO VOOR DE GESPECIALISEERDE DETAILHANDEL IN BLOEMEN EN PLANTEN KENT NOGAL WAT WIJZIGINGEN TEN OPZICHTE VAN DE CAO DAARVOOR. ZORG DAT JE OP DE HOOGTE BENT VAN DE VERANDERINGEN, ZODAT JE NIET VOOR VERRASSINGEN KOMT TE STAAN.?
De vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond hebben geen rol gespeeld in de totstandkoming van deze cao, omdat zij zich niet kon vereenzelvigen met het schrappen van de toeslagen voor overwerk en het werken op zondag. Maar weinig medewerkers in de bloemen- & plantenbranche zijn hier overigens van op de hoogte, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog: maar weinig medewerkers zijn zich bewust van de precieze veranderingen in de cao. Toegegeven, ze weten dat iets veranderd is, maar ze weten niet wat. Ze merken bijvoorbeeld wel dat ze iets minder zijn gaan verdienen, maar ze realiseren zich niet dat dit het gevolg is van het wegvallen van de toeslagen.
Weet waar je aan toe bent
Wat de FNV betreft bevat de nieuwe cao dan ook nog de nodige hete hangijzers. De afschaffing van de zondagstoeslag, de beperking van de overwerktoeslag, de zeer geringe loonstijging gedurende de looptijd van deze cao...
Concreet zijn dit volgens FNV Handel de verslechteringen in de cao:
• Afschaffing van de toeslag voor het
werken op bijzondere uren, behalve de nachtelijke uren van 24.00 uur tot 06.00 uur.
• Afschaffing van de toeslag voor het werken op de zondagen, en invoering van een zeer beperkte flexkeuzetoeslag van 0 tot 3,5 procent.
• Afschaffing van de seniorendagen.
• Afschaffing diplomatoeslag.
• Automatische toekenning van
periodieken beoordelingsafhankelijk
gemaakt.
• In ruil voor de vele verslechteringen,
een in de ogen van FNV marginale loonsverhoging. Een eenmalige uitkering van 0,5 procent in december 2015 en een structurele loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2017.
Wil je weten wat er nu allemaal wel en niet in die nieuwe cao staat? Bezoek dan
12
    54   55   56   57   58